وب هکس

این صفحه را به اشتراک بگذارید
سینما و بازیگران ایران
هنر نزد ایرانیان است و بس


براي خودم هم باورکردني نبود که براي چهارمين بار به تماشاي فيلم رسوايي مسعود ده نمکي بنشينم و تازه بخواهم براي آن يادداشتي هم بنويسم! مخاطبان انبوه، فروش ميلياردي و حواشي دائمي فيلم هاي ده نمکي موضوعي نيست که بتوان به سادگي از کنار آن گذشت، هرچند که ارزش هنري و ماندگاري يک اثر سينمايي چندان به چنان عواملي هم بستگي ندارد.با اينکه شخصا علاقه زيادي به فيلمهاي مسعود ده نمکي ندارم، اما به نظرم مسعود ده نمکي با فيلم رسوايي خودش نشان داد پتانسيل لازم براي خلق و معرفي گونه جديدي در سينماي ايران را پيدا کرده است.گونه اي که علي رغم بحران مخاطب سينماي روشنفکري، توانسته مخاطب خودش را به خوبي پيدا کند.«سينماي ده نمکي» با همه ضعف ها و قوت هايش پديده اي است جذاب که ساير سينماگران هم مي توانند در رشد و پرداخت آن سهيم باشند.در معرفي چنين سينمايي مي توان موارد ذيل را اشاره نمود:

1-سينماي ده نمکي به شدت «ساده» است! و البته اين ساده بودن به معني بي ارزش بودن نيست! متاسفانه تحت تاثير فضاي رسانه اي و شعارزده حاکم، ما عادت کرده ايم همه مردم ايران را نخبه بشناسيم و دم از بالا بودن آي.کيو خودمان بزنيم! اما واقعيت آن است که در مواجهه با آثار علمي و هنري، بسياري از ما مثل خيلي از مردم دنيا زياد هم نخبه و فرهيخته نيستيم! (که البته درستش هم همين است).بنابراين جامعه ما هم در کنار سينماي فاخر و معناگرا، به سينمايي ساده و روان و فارغ از پيچيدگي هاي ساختاري و مضموني نيازمند است.سينماي ما همانقدر که به امثال عباس کيارستمي ،اصغر فرهادي و مجيد مجيدي نيازمند است به مسعود ده نمکي هم محتاج است! مخصوصا در شرايط اجتماعي و فرهنگي فعلي، ما به شدت به سينمايي ساده،مردمي،اخلاقي و اميدبخش نيازمنديم که بتواند خلاء هاي فرهنگي جامعه را در بعدي وسيع پوشش دهد.ورود به چنين ميداني و فيلم ساختن به زبان مردم کوچه بازار چندان هم ساده نيست، کما اينکه بسيار کم هستند علما و بزرگاني که علي رغم داشتن علم و فضل بسيار، جلسات عمومي برگزار مي کنند و با زبان عاميانه و ساده با مردم کوچه و بازار از اخلاق و معنويت سخن مي گويند! و خدا مي داند که چه معجزه ها که نمي کنند!

2-«قصه محور» بودن ويژگي بارز فيلم هاي ده نمکي است.بسياري از فيلم هاي امروز داستان و قصه مشخصي ندارند و براي همين نمي توان آنها را در چند جمله براي کسي تعريف کرد! عموم مردم فيلمي را مي پسندند که قصه و آغاز و پايان مشخص و روشني دارد.به ويژه براي اکثر ما ايراني ها که چه دوست داشته باشيم و چه نداشته باشيم هنوز در فضايي سنتي نفس مي کشيم و زندگي مي کنيم و با داستان و ادبيات مدرن و پست مدرن خو نگرفته ايم، داستان هاي خطي ، کلاسيک ، واقعي و يا اسطوره اي که هماهنگ با ريشه هاي فرهنگي ،تاريخي و اعتقادي مان است، بيشتر مي چسبد تا داستان هاي سيال ذهن و سورئال وارداتي از دنياي غرب! پس طبيعي است که فيلم هايي با قصه هاي ساده و جذاب چون «رسوايي» بيشتر به مذاقمان خوش بيايد تا فيلم هايي با قصه هاي پيچيده و معناگرا چون «استاکر» تارکوفسکي! 

3-«بومي» بودن و تلفيق دقيق و به جاي عناصر فيلم شامل موضوع فيلم،شخصيت ها، بازيگران،ديالوگ ها، موسيقي ،تيتراژ و تبليغات و حتي زمان ساخت و اکران فيلم و... باعث هم زاد پنداري بيشتر و در نتيجه علاقه مخاطبان به سينماي ده نمکي شده است.اما چنين علاقه اي به شدت تاريخ دار و محدود به مخاطب ايراني است.بعيد مي دانم ده سال بعد نوجوان و يا جواني با تماشاي اخراجي ها3 احساس خوشي داشته باشد، چرا که مخاطب آن روز حواشي و جريانات انتخابات 88 را اصلا تجربه نکرده است! يا مثلا يک آفريقايي و آمريکايي بتواند رسوايي را تماشا کند و لذت ببرد! البته غرض خرده گرفتن نيست، بلکه بيان واقعيتي است درباره مختصات «سينماي ده نمکي».اما براي مخاطب امروز ايراني، استفاده از موسيقي زورخانه اي و ضرباهنگ دف در سکانس هاي حساس فيلم،تيتراژ هنرمندانه و تاثيرگزار،اشارات تيز و ظريف سياسي و فرهنگي،پرداخت جسورانه به معضلات اجتماعي و اخلاقي جامعه از قبيل فاصله طبقاتي،فساد،ريا،خودخواهي،نفاق و قضاوت هاي سطحي از مهمترين المان هايي هستند که در فيلم هاي ده نمکي به خوبي باهم چفت شده و در انتقال پيام کلي فيلم به خوبي عمل مي کنند.مخاطب ايراني در اين فيلم ها انعکاسي از خود و جامعه خودش را مي بيند با همه زشتي ها و زيبايي هايش! و البته همچنان اميدوار به آينده و رفع همه معضلات و پليدي ها! نماز آخر حاج يوسف «رسوايي» ، آرزوي آرماني همه ماست.رسيدن به اخلاق و ديانتي که خودش را از حصار ديوارهاي مسجد بالا بکشد و همه شئون جامعه را با محبت و جذبه خود فتح کند.به خدا لذتي دارد حضور در نماز جماعتي که امامش حاج يوسف باشد و صف هايش داخل کوچه هاي بازار!

4-اهالي فرهنگ خوب مي دانند که بازار محصولات فرهنگي کساد است! بارها اتفاق افتاده که فيلمي خوب را فقط با چند نفر در سالن سينما تماشا کرده ام! بارها اتفاق افتاده که سراغ کتابي معروف و باارزش را از کتابفروشي ها گرفته ام و با بهت و بي خبري طرف روبرو شده ام! بارها اتفاق افتاده که کتابي را به امانت به دوستي سپرده ام و بعد يک سال شنيده ام که فقط ده صفحه اش را خوانده! ... 

از اين منظر بايد مسعود ده نمکي را قدر دانست که توانسته با فيلم هاي ساده و پرمخاطب خود رونقي به بازار کساد فرهنگ بدهد و يک محصول فرهنگي را در ميان متن مردم و رسانه ها مطرح کند.شايد از نظر برخي هنرمندان و سينماگران ايراداتي هنري و محتوايي به کارهاي مسعود ده نمکي وارد باشد، اما مي توان اميدوار بود ساير هنرمندان هم (حتي در زمينه هايي چون داستان،شعر،موسيقي و تاتر) با استفاده صادقانه از تجربيات کاري ايشان واصلاح نقص ها و ضعف ها، در توليد آثار هنري مردمي و البته به دور از ابتذال و بي مايگي به تعاريف و افق هايي جديد دست يابند.

اهل فرهنگ و هنر خوب مي دانند کشاندن مردم به سالن هاي فرسوده سينماها چه شق القمري است در روزگار ما! و چه ارزش و صفايي دارد گرفتن چند قطره اشک از تماشاگراني که به عشق ضامن آهو بغض مي کنند و اشک مي ريزند در تماشای سکانس ملکوتي «آمده ام...آمدم اي شاه پناهم بده...»!  




تاریخ: یک شنبه 1 ارديبهشت 1392برچسب:مسعود ده نمکی , رسوایی , تابناک , موفقیت , امام رضا,
ارسال توسط کاربر
گيشه بهاري سينماها
ارزيابي وضعيت اكران اول بهار در پايان فروردين ماه
باني‌فيلم آنلاين ‌-‌ معصومه جلالي : ‌با پايان فروردين در حالي وارد دومين ماه از سال 92 مي‌شويم كه فروش فيلم‌هاي اكران اول بهار در مجموع قابل قبول بوده است.

 

فيلم «رسوايي» ساخته مسعود ده‌نمكي، همانطور كه پيش‌بيني مي‌شد موفق شد در صدر جدول گيشه سينماها قرار گيرد. «رسوايي» هم در تهران موفق عمل كرد و هم اينكه پس از مدت‌ها موجب شد تا گيشه شهرستان‌ها نيز فروش ميلياردي را تجربه كنند. بعد از «رسوايي» بايد به فيلم «حوض نقاشي» اشاره كرد كه موفق شد در مجموع به فروش قابل قبولي دست پيدا كند. فيلم برگزيده تماشاگران سي‌و‌يكمين جشنواره فيلم فجر در سينماي سرگروهش آزادي فروش بسيار خوبي دارد و بقيه سالن‌هايش نيز تاكنون كاركرد قابل قبولي داشته است.
همچنين بايد به فيلم «تهران 1500» اشاره كرد كه اولين انيميشن تاريخ سينماي ايران است كه توانسته تماشاگران پر تعداد بيابد.
«قاعده تصادف» هم كه به عنوان فيلمي فرهنگي در فهرست اكران اول بهار قرار گرفت با وجود سالن‌هاي اندكش در تهران به فروش دست يافته كه با توجه به ساختار فيلم و تعداد سينماهايي كه در اختيار دارد، بد به نظر نمي‌رسد. ضمن اينكه اين فيلم تنها در 2 شهر اكران شده قرار است به زودي در شهرهاي ديگر هم روي پرده سينماها برود.
«رژيم طلايي» هم كه در تهران و شهرستان نزديك به هم فروخته است به عنوان فيلمي تجاري پايين‌تر از انتظار در گيشه كاركرد داشته است. 
علي سرتيپي: فروردين سينماي ايران خوب بود
علي سرتيپي گفت: اكران بهار به نسبت  سال گذشته موفق بود و خوشبختانه مجموعه فروش فروردين فيلم‌ها، در تهران بالاي 4 ميليارد برآورد مي‌شود.
مدير پخش فيلم «رسوايي» به خبرنگار «باني فيلم» گفت: وقتي فروش فروردين و ابتداي سال فيلم‌ها بالاي چهار ميليارد در تهران باشد اين يعني اتفاق خوب و مثبت در ابتداي سال براي سينماي ايران. من فكر مي‌كنم امسال به نسبت سال گذشته اتفاقات خوب در انتظار سينماي ايران باشد. حتي مي‌توانيم بگوييم فروش فيلم‌ها در فروردين امسال از فروردين سال 90 هم بهتر بوده.
وي بيان كرد: فيلم «رسوايي» هم در تهران و هم در شهرستان‌ها با فروش قابل توجهي پيش مي‌رود. خوشبختانه در شهرستان‌ها، مردم به خوبي از اين فيلم استقبال كردند و تنها فيلمي كه در شهرستان در فروردين با گيشه خوب همراه بوده فيلم «رسوايي» است.
وي افزود: فيلم 1500 در تهران با گيشه قابل ملاحظه‌اي همراه است و روند خوبي را در ادامه سپري مي‌كند. با توجه به اينكه چنين فيلمي در اين ژانر تا به حال به اكران نرسيده مردم از نمايش فيلم استقبال مي‌كنند. 
بهرام عظيمي: اگر مردم حالشان خوب باشد هميشه به سينما مي‌روند
كارگردان فيلم «تهران 1500» نيز با بيان اينكه طبق آمار و ارقام فروش فيلم‌ها در بهار امسال قابل تامل بوده است گفت: خصوصا 3 فيلم «حوض نقاشي»، «رسوايي» و «تهران 1500» به گيشه مطلوبتري دست پيدا كردند. بهرام عظيمي در همين زمينه به خبرنگار «باني فيلم» گفت: قطعاً بدانيد اگر «قاعده تصادف» هم تعداد سينماهايش بالا بود و اگر همه فيلم‌ها در شرايط كاملاً برابر و مساوي نمايش داده مي‌شدند همه به گيشه خوب و معقولي دست پيدا مي‌كردند و اينگونه گيشه فيلم‌ها اختلاف فاحش بينشان ديده نمي‌شد.
عظيمي در بخش ديگري از صحبتش بيان كرد: طبق صحبت‌هايي كه مطرح مي‌شود فروش خوب ابتداي سال در طول سال در سينما تأثير مي‌گذارد. با توجه به اينكه گفته مي‌شود اكران نوروز بهترين زمان براي اكران فيلم‌ها است اما اينجانب معتقدم اگر مردم دچار مشكلات اقتصادي نباشند و روحيه و حال و هواي خوبي در زندگيشان باشد به غير از ايام عزاداري، تمام طول سال از فيلم‌ها در سينماها استقبال مي‌كنند. و استقبال آنها تنها منحصر به بهار نمي‌شود. در واقع تمام طول سال مي‌تواند اكران خوبي براي فيلم‌ها باشد به شرط آنكه شرايط اقتصادي نامطلوب گريبان مردم را نگرفته باشد و مخاطب روحيه خوبي داشته باشد.
وي افزود: نكته حائز اهميت ديگر اينكه بايد تنوع در اكران لحاظ شود. وقتي فيلم‌هاي متنوع در سينماها براي مردم نمايش داده شود مردم قدرت تصميم‌گيري دارند و فيلم با ژانر مورد علاقه‌شان را انتخاب مي‌كنند.
وي گفت: گويا در هفته‌هاي آينده فيلم خاص «ملكه» به اكران عمومي مي‌رسد، اما در زمينه فيلم‌هاي جنگي ايراني چون تعداد انگشت شمار فيلم‌هاي با كيفيت ساخته شده شايد مخاطب همان تصور گذشته را از فيلم‌هاي جنگي ايراني داشته باشد و از فيلم «ملكه» استقبال نكند، اما به واقع فيلم «ملكه» فيلم تأثيرگذار و خوبي است. اگر تبليغ گسترده درخصوص اين فيلم انجام شود به طور كل ديدگاه‌ها نسبت به فيلم جنگي در سينماي ايران عوض مي‌شود. به جرأت مي‌توانم بگويم «ملكه» از فيلم‌هاي طراز اول سينماي ايران است.
وي در ادامه درخصوص اكران موفقيت‌آميز فيلم «تهران 1500» گفت: حتي اگر فيلم «تهران 1500» از اين ميزان كمتر هم با استقبال مواجه مي‌شد برايمان شگفت‌آور بود. چون تا به حال فيلم انيميشن در سينماي ايران به اكران نرسيده بود و من به عنوان كارگردان از اكران اين فيلم در سينماها دلهره داشتم و مي‌ترسيدم كه نمايش اين فيلم آيا با استقبال مخاطب مواجه مي‌شود يا خير؟ اما در هر صورت انرژي خوبي از مردم به ما صادر شد. چه نظرات موافق و چه مخالف براي ما حائز اهميت بود. من تصور مي‌كنم راه ساخت انيميشن براي فيلمسازان در آينده بهتر باز شد. چون ما از زمان توليد تا به اكران با نگراني كار كرديم كه آيا مي‌توانيم اثري مقبول را به مردم ارائه دهيم يا خير؟ 
او گفت: در هر صورت هزينه شخصي را براي كاري عظيم به كار گرفتيم، اما خوشحاليم كه پاسخ خوبي از مردم دريافت كرديم. مردم نسبت به اين فيلم حس حمايتي داشتند. به سينماها آمدند و فيلم را ديدند و خودشان مبلغ فيلم شدند اين براي ما بسيار قابل ارزش و احترام است. 
منوچهر محمدي: اكران بهار امسال نويد سالي خوب براي سينماي ايران است
تهيه‌كننده فيلم «حوض نقاشي» نيز گفت: اكران بهار امسال را مي‌توانيم نسبتاً اكران خوب و قابل قبولي بدانيم، البته ظرفيت‌هاي سالن‌هايمان به طور كامل پر نشد و مي‌توانست به شكل مطلوب‌تري سينماها از مخاطب پر شود اما در مجموع اكران بهار شرايط قابل قبولي داشت.
منوچهر محمدي به خبرنگار «باني فيلم» توضيح داد: اكران بهار سال گذشته درسي شد هم براي مديريان سينمايي و هم مسؤولان فني كه منافع كلي سينما به اختلافات، مشكلات و دعواهاي درون گروهي ارجحيت دارد. 
او گفت: اكران خوب در ابتداي سال براي كل سينما در طول سال نويدبخش است و اين مسأله باعث مي‌شود، تهيه‌كنندگان به فكر توليد بيشتر در سينما باشند و به طور كل رونق در سينما جريان داشته باشد.
او بيان كرد: وقتي مسائل فرعي و مشكلات حاشيه‌اي به خصوص در اكران بهار ناديده گرفته شود و رونق گيشه در ابتداي سال داشته باشيم اين انرژي مثبت در تمام سال جريان دارد اصلاً گيشه خوب نوروز، نويدبخش سال خوب براي سينماي ايران است. من آرزو مي‌كنم و اميدوارم امسال سال خوبي براي سينماي ايران داشته باشيم. 
اين تهيه‌كننده در ادامه گفت: از فروش و استقبالي كه مخاطبان از فيلم «حوض نقاشي» كردند بسيار راضيم. به عنوان تهيه‌كننده اين كار، با توجه به قصه و ساختاري كه اين فيلم دارد اين فروش و اين استقبال را مناسب مي‌بينم. اين گونه ارتباط خوب مخاطب با فيلم «حوض نقاشي» بهترين جايزه براي سازندگان اين فيلم است.
رضا سبحاني: سينما شروع خوبي در بهار داشت
كارگردان فيلم «رژيم طلايي» اكران بهار امسال را موفقيت‌آميز ارزيابي كرد و گفت: فيلم‌ها در شروع سال گيشه خوبي داشتند و استقبال خوبي از آنها شد. اين نويد خوبي است از اينكه مردم در طول سال حضوري پررنگ در سينماها خواهند داشت و فيلم‌هاي ديگر در اكران‌هاي مختلف با موفقيت در اكران همراه مي‌شوند.
رضا سبحاني به خبرنگار «باني فيلم» توضيح داد: از فروش و استقبال فيلم «رژيم طلايي» راضي هستم. هر چند پيش از اين هم در مصاحبه‌هايم اشاره كرده بودم كه اين فيلم پيش از اين سابقه تبليغاتي بالايي نداشته است. 
او گفت: خيلي‌ها بعد از اكران فيلم «رژيم طلايي» مي‌پرسيدند مگر يكچنين فيلمي اكران شده و از زمان نمايش اين فيلم بي‌اطلاع بودند.
وي با بيان اينكه اگر فيلم «رژيم طلايي» در تمام شهرهاي كشور اكران مي‌شد شرايط فروشش فرق مي‌كرد بيان كرد: يكسري از شهرها، فيلم «رژيم طلايي» را در سينماها ندارند و قرار است در نوبت بعد فيلم ما را نمايش دهند كه با اين احتساب قطعاً اين مسئله در گيشه تأثير خواهد گذاشت.
 بهنام بهزادي: برخي جايي اندك هم براي سينماي مستقل قائل نيستند
بهنام بهزادي كارگردان فيلم «قاعده تصادف» نيز به ايسنا گفت: واقعا از فروش همه‌ی فیلم‌ها و پرنور شدن چراغ کم فروغ سالن‌های سینمای ایران بشدت خوشحال خواهم شد و دیگر اینکه معتقدم رقابت فیلم من مطلقا با هیچ فیلم دیگری نیست. هر فیلمی براساس درک ، سلیقه و شناخت مخاطبش بیننده‌های خودش را دارد و تصور اینکه فیلم‌هایی که الان نمایش داده می‌شوند،‌ بیننده‌های فیلم دیگری را بدزدند و به طرف خودشان جلب کنند درست نیست، چون هر کدام از آن‌ها مخاطب خاص خود را دارند که ممکن است اصلا به دیدن فیلم دیگری نروند. من با آگاهی بر این موضوع، نگرانی برای اکران در این زمان نداشتم چون فیلم «قاعده تصادف» هم در بخش بین‌المللی جشنواره فجر برگزیده تماشاگران بود و هم فیلم جوان پسندی است و برای مخاطبی ساخته شده که سینما برایش لزوما یک سرگرمی نیست، بنابراین هیچ نگرانی نداشتم و از این نظر، هیچ کدام از این فیلم‌هایی که الان نمایش داده می‌شوند، مانع دیده ‌شدن فیلم‌ «قاعده تصادف» نیستند.
بهزادي اضافه كرد: دوستانی که اخیرا گفته‌اند این فیلم برای اکران نوروز مناسب نبوده، احتمالا موضوع دیگری را در نظر داشتند که من متوجه آن نبوده‌ام؛ آن‌هم این که در بحث اکران سینمای ما، چند مجموعه‌ وجود دارند که صاحبان سرمایه، سینما و ارتباطات قوی را دربرمی‌گیرند که این‌ها در رقابت با همدیگر می‌کوشند تا همه‌ پتانسیل سینما را به‌نفع خودشان مصادره کنند و اصولا جایی حتی اندک هم برای سینمای مستقل قائل نیستند. اگر از این جهت نگاه کنیم گفته‌های دوستان درست است، هرچند نباید فراموش کنیم که در شرایط فعلی، هربار فیلمی ازسینمای مستقل یا فرهنگی بیاید، باید با گروهی از این‌ها رقابت کند. پس هیچ زمانی نیست که شرایط متفاوت و مطلوب باشد ، به همین خاطر دلیلی نداشت که نخواهم فیلمم در عید اکران نشود.
به نظرم اگر شرایط کمی و فقط کمی عادلانه بود، می‌دیدیم که «قاعده تصادف» مخاطبان خود را دارد، همانطور که الان هم دارد. اگر مقایسه‌ای میان تعداد سینماهای «قاعده تصادف» با سینماهای فیلم‌های دیگر بکنیم متوجه می‌شویم که روند صعودی فروش کدام فیلم بیشتر بوده است. «قاعده تصادف» به تعداد هفت، هشت سینمایی که در اختیار دارد، فروش خوبی داشته‌ است، البته من اصلا انتظار یک فروش عجیب و غریب را نداشتم چون جنس فیلم و حتی خودم، از نوعی نیست که بخواهم فیلمی داشته باشم که گیشه‌ها را تسخیر کند. با این حال با وجود اتفاقاتی که افتاده و به نسبت امکاناتی که داریم فروش فیلم خوب بوده است و می‌تواند بهتر شود به شرط اینکه دوستان اجازه دهند.
وي در اين خصوص كه اگر «قاعده تصادف» اكران مي‌شد مخاطب بيشتري نمي‌يافت گفت: واقعا خیلی فرقی نمی‌کند چون هر زمانی کلی ماجرای متفاوت دارد و چنین اتفاقی برای فیلمی مثل «قاعده تصادف» همیشه هست. به هر حال می‌خواستم در زمانی که هنوز بحث جشنواره داغ است فیلم اکران شود. نکته دیگر هم این است که در این شرایط هیچ چیزی قابل پیش‌بینی نیست و نمی‌دانیم اگر در اولین فرصتی که پیش آمد، فیلم را اکران نکنیم آیا فرصت دیگری پیدا خواهد شد یا اینکه تا چند سال بعد باید هم‌چنان منتظر باشیم. با این حال تعطیلات عید هم مخاطب خودش را دارد و الان که دانشگاه‌ها باز است مخاطبان دیگری هم اضافه شده‌اند.
كارگردان «قاعده تصادف» درخصوص وضعیت اکران در شهرستان‌ها نيز گفت: متاسفانه دیر آماده شدن پروانه نمایش فیلم که آن هم یک بخش از ماجرای پیچیده‌ی نمایش این فیلم است باعث شد که یک هفته دیرتر به اکران برسیم و سینماهای شهرستان‌ها را از دست بدهیم، اما قرار است به زودی اکران در شهرستان‌ها شروع ‌شود تا به جز شهر مشهد، شاهد نمایش فیلم در شهرهای دیگر هم باشیم.
بهزادي درخصوص تغييرات حاصل شده در فيلم نيز گفت: درباره این موضوع ترجیح می‌دهم صحبت نکنم اما درباره تغییرات فقط بگویم که آن قدری بود، که ما را مشغول کند تا مرتب برویم و بیاییم و اصلاحاتی را انجام دهیم و فرصت را از دست بدهیم.



ارسال توسط کاربر
آخرین مطالب